zaterdag 24 februari
8°C
13 km

Vlaamse steun voor vier restauratieprojecten in Gent

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele, kwam vandaag met een pak geld naar Gent. Daarmee zet hij het licht op groen voor vier grote restauratieprojecten in de stad. In het Manchestergebouw, op de Vynckiersite, ondertekende de minister deze middag de toegekende premie.

De Vynckiersite langs de Nieuwevaart aan het verbindingskanaal telt meerdere gebouwen. Eén ervan is het Manchestergebouw. Momenteel staat het gigantische gebouw leeg, maar de voormalige spinnerij wordt nu herbestemd. Om de historische waarde te behouden investeert de Vlaamse regering mee.

Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Onroerend Erfgoed: "Omdat we de verplichting opleggen aan de eigenaars om het erfgoed, want het is een monument, dat zij daar niet zomaar mogen mee doen wat ze willen. Ze moeten dat erfgoed bewaren. De totale kostprijs is een zeven miljoen en het totale project zelfs 35 miljoen, dus wij dragen een klein deel van die kosten omwille van die eisen die we stellen. Daarom dragen wij bij, dat is in dit geval 1 miljoen euro".

De projectontwikkelaar van de Vynckiersite is Revive. Zij zijn gespecialiseerd in de reconversie van verlaten industriële sites en zijn tevreden met de steun van de Vlaamse regering. De overige centen die vandaag naar Gent kwamen zijn bestemd voor  de Bijloke, het Ongeschoeide Karmelietessenklooster en het Gravensteen.