donderdag 18 april
11°C
121 km

VISO Mariakerke brengt geschiedenis, toekomst en sport samen

Je kon het bij het begin van ons nieuws al zien, komende zondag trekt De Ronde van Vlaanderen door de regio. Maar vandaag keren wij nog even terug naar vorige zondag. Toen trok een heroische Gent-Wevelgem door Vlaanderen, met op het eind Jumbo-Visma op 1 en 2. In het spoor van de koers hadden de leerlingen van Viso Mariakerke een eigen versie opgebouwd van "In Flanders Fields". Ze brachten koers, oorlog en geschiedenis bij elkaar. 

Bert Pede is leerkracht op VISO Mariakerke én koersliefhebber. Daarom besloot hij zijn passies samen te brengen tijdens Gent-Wevelgem. Die wedsrijd trekt door de regio waar duizenden soldaten gevochten hebben tijdens Wereldoorlog 1. En met de huidige situatie in Oekraïne was de link vlug gelegd. 

Bert Pede, leerkracht VISO Mariakerke: "Gent-Wevelgem is de hele mooie koers in het teken van Wereldoorlog1, en met VISO Mariakerke gaan wij al 10 jaar met de vijfdejaars van de BSO-afdeling 2 dagen op studireis naar ieper en omstreken. Dus ik vond het na 10 jaar wel eens tijd om iets speciaals te doen. En de koers en wereldoorlog 1 verenigen leek mij een mooie kans. Daar wij een grafische school zijn hebben wij bvanners laten ontwikkelen waarop de betekenis van wereldoorlog 1 duidelijk is, maar dat de dingen die belangrijk waren toen, nu nog belangrijk zijn hebben wij op de doeken laten zetten. Dat vonden wij een heel mooi signaal om het verleden en het heden aan elkaar te koppelen".   

Pede en zijn leerlingen maakten grote banners met daarop karrikaturen van helden: : eentje van wereldkampioen Evenepoel, Europees kampioen Jacobsen en Belgisch kampioen Merlier met daaronder de woorden vrijheid, verbinding, verzoening en vrede.  Omdat de banners geplaatst werden in Ploegsteert maakten ze eentje extra: die van de wielergod van Ploegsteert Frank Vandenbroucke.