woensdag 4 augustus
19°C
0 km

Verloren levens: het verhaal van Mimi tijdens WOII

Gent, Tweede Wereldoorlog. 17-jarige Mimi wordt door een verzetsman van de MI6 overtuigd om te spioneren. Ze begint een relatie met een Vlaams nationalist die zelf spioneert voor de Duitsers, en later heeft ze nog een passionele affaire met een luitenant. Die ontdekt dat Mimi spioneert, schiet haar in een gebouw recht tegenover het Gentse stadhuis neer en pleegt zelfmoord.

Het klinkt bijna als een Hollywoodfilm, maar het is een waargebeurd verhaal. Mimi overleeft als bij wonder de schietpartij, maar is dan wel ontmaskerd als spion. Om haar eigen hachje te redden en niet geëxecuteerd te worden, verwekt ze een kind bij de Vlaams nationalistische leider. Ze verkast naar Duitsland en overlijdt daar als haar dochtertje Rita een jaar oud is.

Geheim
Rita wordt opgevoed door haar grootouders, maar kreeg nooit het verhaal van haar moeder te horen. Tot ze als jong meisje zelf met een Vlaams nationalist thuiskwam. Ze hoorde hoe Mimi uren doorbracht aan de Kouter, waar het hoofdkantoor van de Abwehr was gevestigd, en waar haar moeder bijna vermoord was.

Waargebeurd verhaal
Toen schrijver Guy Prieels Mimi’s verhaal hoorde, was hij zodanig onder de indruk dat hij besloot om er een boek over te schrijven. Hij dook er uren voor in de archieven en interviewde dochter Rita. Zo schreef hij het verhaal van Mimi helemaal waarheidsgetrouw neer.