Vakbonden plannen meerdere acties tegen besparingen UGent

Het ACOD, ACV en VSOA gaan actie voeren tegen de besparingen van de UGent. De universiteit wil ondermeer de kinderdagverblijven uitbesteden, maar er zouden ook jobs verloren gaan en in de studentenrestaurants zouden de prijzen stijgen voor het personeel. De vakbonden plannen een betoging en dreigen met een staking.

Vorige week donderdag legde het personeel van twee kinderdagverblijven van de UGent het werk neer. De universiteit wil de kinderdagverblijven uitbesteden aan een private partner. Het is een van de vele besparingen van de UGent. De drie vakbonden ACOD, ACV en VSOA willen het hier niet bij laten. "Op 23 februari zal er in Gent een betoging doorgaan van studenten en personeel van de UGent", zegt Tim Joosen van het ACOD. "We plannen ook nog acties op 8 maart op internationale vrouwendag en op 18 maart de uitreiking van de eredoctoraten die elk jaar doorgaat."

"Samen op zoek naar alternatieven"
De vakbonden hopen dat de Raad van Bestuur het besparingsplan intrekt en samen met hen op zoek gaat naar alternatieven. Want de besparingen die op tafel liggen, zullen veel personeelsleden treffen, zeggen de bonden. "Het gaat over het schrappen van verlofdagen voor alle personeelsleden en het verslechteren van de hospitalisatieverzekering", vervolgt Joosen. "Het gaat ook over het verhogen van de prijzen in de studentenresto's voor het personeel, met 50% gemiddeld. Het gaat ook over de privatisering van de crèches, van de interne post en logistiek en restaurant 't Pand." Als de acties geen effect hebben, zullen de vakbonden eind maart nieuwe stakingen aankondigen.