UNIZO organiseert tiende Dag van de Ondernemer

Voor het tiende jaar op rij organiseert werkgeversorganisatie UNIZO de Dag van de Ondernemer. Dit jaar ligt de focus op zogenaamde 'innovatiefnemers'. Dat zijn ondernemingen die het initiatief nemen om te innoveren. Een aantal van die bedrijven stond vandaag extra in de kijker. Wij gingen langs bij het Gentse architectenbureau DENC-STUDIO.

Het Gentse architectenbureau DENC-STUDIO werd door UNIZO op deze Dag van de Ondernemer uitverkozen als toonbeeld van innovatie. Zaakvoerster Delphine Deceuninck is wat overrompeld door het extra volk dat ze daardoor over de vloer kreeg, maar ze is toch vooral fier dat haar zaak een van de geselecteerde bedrijven is. 

Delphine Deceuninck - zaakvoerder DENC-STUDIO: "Al bij onze eerste klanten die bij ons langskwamen op kantoor hadden we de visie dat als ze niet wouden isoleren, ze bij ons geen klant konden worden. In de beginjaren hebben we zo toch een paar keer het deksel op de neus gekregen, want je hebt natuurlijk wel klanten nodig. Maar we zijn toch aan het volharden geweest in onze visie: we willen duurzaam bouwen, we willen isoleren, we willen ventileren, we willen luchtdicht bouwen. En zo zijn we toch aan het groeien gegaan. Het heeft ons de kans gegeven om het eerste passief huis in België te bouwen. Dat is daarna  heel sterk geëxplodeerd in Vlaanderen. En dat heeft ons een beetje op de markt gezet."

De Dag van de Ondernemer is niet enkel bedoeld om bedrijven in de kijker te zetten. Er worden ook beleidsmensen uitgenodigd om te luisteren naar de noden van de ondernemers. Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne kwam naar DENC-STUDIO en krijgt de vraag van UNIZO doorgespeeld. Is het niet mogelijk om ondernemers via innovatievouchers financieel te ondersteunen.

Robrecht Bothuyne (CD&V) - Vlaams parlementslid: "Ik denk dat dat een heel nuttige suggestie is. De bedoeling is om meer KMO's te bereiken en in contact te brengen met kennisinstellingen om samen aan innovatie gaan doen. Een eerste stap zou een proefproject zijn dat we graag zouden willen uitwerken, samen met minister Brouns en Vlajo in de komende maanden. Wat ons betreft, is dat onderdeel van ons verkiezingsprogramma voor volgend jaar om breed uit te gaan rollen."