donderdag 8 december
3°C
168 km

UGent laat sporters douchen met koud water

Ook de Universiteit Gent voelt de gevolgen van de energiecrisis en moet dus besparen. De opvallendste maatregel is dat je op campus HILO en in het zwembad GUSB enkel nog koud kan douchen. Water warm houden kost veel energie, en dat moeten we nu vermijden, zegt rector Rik Van de Walle. Daarnaast gaat ook de temperatuur in de gebouwen van de Universiteit omlaag en ook de lichten gaan 's avonds en 's nachts uit op enkele campussen.

Het zal even wennen zijn voor wie een douche neemt op campus HILO of in het zwembad GUSB aan de Watersportbaan. Er komt alleen  nog koud water uit de kraan. Een maatregel om de energiefactuur te doen dalen.

Rik Van de Walle - rector UGent: "Energie-experts vertllen ons dat het een verschil zal maken. Het permanent heet houden van water kost heel wat energie en dat willen we vermijden. Daarnaast hebben we experts in bewegings- en sportleer geconsulteerd en zij hebben ons verteld dat koud douchen helemaal geen kwaad kan".

UGent dooft ook de lichten

De gebouwen van de UGent zullen 's avonds, in het weekend en in de vakanties ook minder gebruikt worden voor activiteiten. De temperatuur in de leslokalen gaat ook omlaag tot 19 of 20 graden. En er zijn nog meer veranderingen.

Rik Van de Walle - rector UGent: "Ja, wij gaan 's avonds en 's nachts op een aantal campussen de lichten gaan doven. De lichten gaan uit, daar waar het niet echt nodig is. Een ander voorbeeld is ventilatie in gebouwen. Uiteraard staan we nog altijd voor goede luchtkwaliteit in onze auditoria. Dat zal zo blijven, maar wanneer dat de luchtkwaliteit goed is, dan zullen we ramen en deuren gesloten houden".

De Sociale Raad van de UGent bekijkt deze week de situatie in de studentenhuizen.