UGent heropent onderzoek naar opgegraven skelet

De universiteit van Gent gaat een onderzoek heropenen naar Judith, de eerste gravin van Vlaanderen. 17 jaar geleden werden er onder het Sint-Pietersplein botten opgegraven die aan Judith worden toegeschreven, en nu wil de UGent met de moderne technieken van vandaag die beenderen opnieuw onderzoeken. Aanleiding is het tv-programma "Het verhaal van Vlaanderen". 

In 2006 werd het Gentse Sint-Pietersplein heraangelegd en tijdens archeologisch onderzoek van de site werden beenderen opgegraven die toen aan Judith van Vlaanderen werden toegeschreven. Na jaren in een doos in het stadsarchief te hebben gelegen, heeft de Universiteit Gent samen met de stadsarcheologen beslist om ze opnieuw te gaan onderzoeken. Judith is een belangrijke historische figuur. Ze was de vrouw van Boudewijn, de allereerste graaf van Vlaanderen. 

Steven Vanderputten, historicus UGent: "Het is een Karolingische prinses en ook een koningin. Ze is twee keer getrouwd geweest met een Engelse koning. Ze is teruggekomen naar het vasteland als koningin. Ze heeft haar titel mogen behouden. Ze is de oer-oma van de Vlaamse graven. Ze is eigenlijk een prinses die hier geïmporteerd is door een edelman uit Vlaanderen die er dan mee getrouwd is. Natuurlijk zijn de latere graven van Vlaanderen bijzonder fier op het feit dat mama, oma of overgrootmoeder een figuur was van enorm aanzien"

En nu wordt die figuur dus opnieuw onder de loep genomen, met de wetenschappelijke technieken van vandaag. 

Geert Vermeiren, stadsarcheoloog: "Er is in het verleden al onderzoek rond gebeurd. Er is ook al een publicatie rond verschenen, dus we hebben al heel wat stappen genomen. Maar met de jaren gaan de technieken erop vooruit en zijn er nog andere dingen mogelijk. Nu gaan we van het momentum gebruik maken om verschillende disciplines bij elkaar te leggen. Het historisch onderzoek, het archeologisch onderzoek, maar ook verder onderzoek op botmateriaal, dateringen en dergelijke meer. Dus we gaan het multidisciplinair doen". 

De UGent coördineert alle wetenschappers die aan het onderzoek deelnemen. De eerste resultaten zouden er dit voorjaar nog moeten zijn, en de verwachtingen zijn hoog.