zaterdag 2 december
1°C
0 km

Twintig soorten vis in de Leie

Het visbestand in de Leie is op zeer goede weg. Dat besluit de visserijbioloog die daar vandaag aan de slag was. Hij haalde vanmorgen flink wat paling en andere soorten uit het water. Maar het kan altijd beter, en daarom zijn sinds kort werken gestart langs de oever van de Leie in Deinze.

Hoe zit het eigenlijk met het leven in de Leie? Dat is wat visserijbioloog Alain Dillen bezighoudt. In Deinze plaatste hij fuiken, om vissen te vangen.

Alain Dillen, Agentschap Natuur en Bos : 

‘We hebben een 7-tal soorten gevangen. We weten uit eerdere onderzoeken dat er in totaal een 20-tal soorten in de Leie voorkomen, wat heel positief is, aangezien eind de jaren '90 de Leie volledig dood was. Er zat geen vis in de Leie, dat is beginnen verbeteren sinds begin 2000 door waterzuivering. Dan is er jaar na jaar verbetering vastgesteld. Ondertussen zitten we aan een goeie 20-tal soorten. Wat we hier in deze kuip hebben zitten, is voornamelijk paling, dat is die grote langwerpige. We hebben ook blankvoorn, baars, dat is deze met zijn zwarte strepen. Er zit ook rietvoorn in, die lijkt op de blankvoorn, maar de rode vinnetjes, rode rug en plaatsing van de vinnen is anders. Dat is een inheemse soort, die leeft hier vrij in de waterkolonne. We hebben ook een uitheemse soort gevonden, een exoot. De zwartbekgondel.’

Dat is een probleem, want die zwartbekgondel verdringt de belangrijke inheemse soorten. Maar daar valt helaas weinig aan te doen. Wat je wel kan doen is de biotoop gaan verbeteren voor inheemse soorten. Dan ga je inheemse soorten bevorderen en die gaan de zwartbekgondel weg concurreren. En daarom is het van belang dat onze oevers en kades beter worden ingericht. Een taak voor de Vlaamse Waterweg, die daarvoor nauw samenwerkt met het Agentschap Natuur en Bos. In Deinze zijn daarvoor sinds april werken bezig. Ook de sluizen moeten aangepast worden, specifiek voor de paling dan. Want die moet altijd heen en weer kunnen zwemmen. Veel werk dus, maar Alain Dillen is een tevreden man met de vangst van vandaag.