zaterdag 24 februari
8°C
14 km

Tom Balthazar nieuwe bestuurder-directeur AZ Jan Palfijn Gent

Oud-schepen Tom Balthazar uit Gent wordt vanaf 1 december de nieuwe bestuurder-directeur van het AZ Jan Palfijn. Dat is vanmorgen bekendgemaakt.

Voor velen is Tom Balthazar een bekend gezicht, na een politieke carrière van dik 15 jaar, waarvan 10 jaar als schepen. Tot het Publipartschandaal in 2017, toen gaf Balthazar zijn ontslag en verdween een tijdlang uit de schijnwerpers. Tegenwoordig werkt Tom Balthazar als professor gezondheidsrecht aan de Universiteit Gent, en is hij ook adviseur bij Zorgnet-Icuro.

Moeilijke periode
Balthazars aanstelling moet de rust definitief doen terugkeren in het AZ Jan Palfijn. Die woelige periode begon in november vorig jaar met de schorsing van internist Jan Rodenbach, toen verdacht van mogelijk onrechtmatige euthanasie. Daarop, in december 2021, gaf directeur Ann Wynant haar ontslag, omdat er een vertrouwensbreuk was ontstaan tussen de directie en het personeel. Frank Vervaeke trad toen op als overgangsmanager, hij zal Tom Balthazar nog de rest van het jaar ondersteunen.

Krijtlijnen ziekenhuis
Balthazar werd gekozen na een selectieprocedure door een extern bureau. Hij zal op korte termijn het ziekenhuis moeten helpen aanpassen aan de steeds veranderende sociaal-economische omgeving, zoals de arbeidsmarktkrapte. Op lange termijn zal hij mee de krijtlijnen uittekenen in het verhaal van het Ziekenhuisnetwerk Gent, waarin vier ziekenhuizen nauwer zullen samenwerken.