zaterdag 24 februari
8°C
3 km

Toerisme is ook voor mensen met een visuele of auditieve beperking

De stad Gent heeft er sinds vandaag een nieuwe toeristische gids bij. Het is er een speciaal bestemd voor slechtzienden, blinden, doven en slechthorenden. In de gids staan verschillende toeristische routes met voelplaten. Dat zijn foto’s van historische gebouwen of monumenten met een speciaal reliëf, zodat blinden en slechtzienden de vorm van het gebouw kunnen voelen. Voor doven staat er ook een audio inscriptie die kan gescand worden met de smartphone. Zo krijgt je via een filmpje de uitleg over de historische plaats in gebarentaal uitgelegd.

Iedereen die stad Gent wil bezoeken moet de kans krijgen om te genieten van de historische gebouwen en monumenten, maar ook het verhaal er achter is belangrijk. En dat moet ook mogelijk zijn voor mensen met een beperking. Daarom heeft de stad Gent samen met Toerisme Vlaanderen een nieuwe gids ontworpen met voelplaten en audio-inscriptie.

Herman Caulier - ervaringsdeskundige: "Dat is heel belangrijk om bijvoorbeeld als blinde voor een gebouw staat en men zegt, dit is het gravensteen of het stadhuis. Dan sta je voor dat gebouw maar hoe ziet dat gebouw er uit? Dat weten we niet. Op die manier hebben we met die voelplaten hebben we een idee hoe dat gebouw er uit ziet".

Er is ook aan doven en slechthorenden gedacht. Zij kunnen, na het scannen van de audio-inscriptie op de voelplaat, een filmpje bekijken waarop alles in gebarentaal wordt uitgelegd.

Bram Van Braeckevelt (Groen) - schepen van Toerisme Gent: "Ik ben zelf ook wat thuis is de dovengemeenschap, mijn ouders zijn doof. Ik ben zelf heel blij dat mijn ouders maar ook hun vrienden en kennissen onze stad op een betere manier zullen kunnen verkennen en bezoeken. Het zijn inderdaad belangrijke mijlpalen waarvan iedereen echt voelt, ok we horen erbij en we zijn ook echt welkom. Daarvoor doen we het".

De brochure kan worden opgehaald aan het toeristisch infokantoor.