woensdag 18 mei
26°C
121 km

Toekomstboom krijgt plaats om te groeien in wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham

De eerste Gentse toekomstboom is geplant. In de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham krijgt de boom de ruimte om 100 jaar oud te worden. Een initiatief van de stad Gent en het Gents MilieuFront.

Op het grasveld tussen de Stokerijstraat en de Désiré Fiévéstraat staat sinds vanmiddag een klein eikje, een drietal meter groot. De boom krijgt er alle ruimte die hij nodig heeft. Zo zal de boom over 20 jaar met zijn 20 meter al veel indrukwekkender zijn.

Biodiversiteit
De locatie voor de eik is gekozen door de Gentenaars zelf, en moet een plek worden voor ontmoeting en beleving. Een centraal punt in de wijk, dat tegelijkertijd zorgt voor meer biodiversiteit in de stad.

Schaduw en verkoeling
GMF-vrijwilliger Dirk Waelput hielp mee de eik te planten. “Nieuwe, grote bomen aanplanten in een stedelijke context helpt ons het hoofd te bieden aan de vele uitdagingen die gepaard gaan met klimaatverandering. Bomen zijn immers niet alleen mooi, ze creëren schaduw en verkoeling in de zomer. Ze zorgen voor een betere luchtkwaliteit en opvang van regenwater, een hogere biodiversiteit, en een aangename leefomgeving.”

Nog 40 toekomstbomen
Dit voorjaar komen er nog 40 toekomstbomen bij, bijvoorbeeld in Sint-Amandsberg aan het Fibulaplein aan de Hogeweg, of aan het rondpunt De Sterre. In het Victoria Regiapark in Gentbrugge plant de Gentse groendienst wel 10 exemplaren.