donderdag 8 december
3°C
180 km

Textiel met een ziel: Kruisem stelt kazuifels tentoon

In de kerk van Huise, in Kruisem, zijn vanaf dit weekend heel bijzondere kazuifels te bewonderen. 75 kazuifels en 10 koorkappen om exact te zijn. Priestergewaden in alle kleuren, vormen en ouderdom.

De kerken van Kruisem bezitten in totaal wel 300 kazuifels en 60 koorkappen. Ze zijn het religieus erfgoed van generaties lang. De kerkfabrieken hebben het erfgoed altijd met veel zorg beheerd en aangevuld. De meest waardevolle stukken uit de collectie is nu voor het eerst voor iedereen te zien.

Koorkap van bijna 300 jaar oud
Een opvallend exemplaar is een koorkap uit Lede, bij Kruisem. “Die blijkt afkomstige te zijn van de abdij van Ninove. Het wapenschild van de stad staat erop, en is afkomstig uit de eerste helft van de 18e eeuw”, vertelt André Leyten van de werkgroep Religieus Erfgoed.

“Die is in de Franse tijd in beslag genomen. Die is in 1816 geveild in Gent en op een of andere manier in Lede terecht gekomen. Lede is een heel klein dorpje, een kleine kerk. Maar we hebben wel een topstuk.”

De tentoonstelling ‘Textiel met een ziel’ is vanaf 10 september tot 25 september in de Sint-Petrus en Urbanuskerk in Huise te bekijken.