donderdag 18 april
11°C
100 km

Terugblik op Sint-Amandsberg

21 mei 1872: koning Leopold II zet zijn handtekening onder het koninklijk besluit dat van Sint-Amandsberg een zelfstandige gemeente maakt. Dat betekent dat Sint-Amandsberg dit jaar haar 150ste verjaardag viert.

In 1872 werd Sint-Amandsberg afgesplitst van Oostakker, en was de gemeente 105 jaar lang zelfstandig. De laatste 45 jaar maakt Sint-Amandsberg deel uit van de stad Gent. 150 jaar Sint-Amandsberg dus, en ook het Documentatiecentrum voor Streekgeschiedenis dr. Maurits Gysseling is jarig: 50 jaar.

Tentoonstelling
Om dat te vieren, loopt er in de kerk van het Groot-Begijnhof de tentoonstelling ‘Terugblik op Sint-Amandsberg’. En die tentoonstelling brengt niet zo zeer de geschiedenis van de gemeente, maar wel de meest opvallende thema’s en gebeurtenissen.

105 jaar lang was Sint-Amandsberg een zelfstandige gemeente met aan het hoofd tal van burgemeesters. Maar het is burgemeester Henri Van Cleemputte die ongetwijfeld de meeste bijval kreeg. Hij stond veertien jaar lang aan het hoofd van de gemeente Sint-Amandsberg maar stierf als armoezaaier.

Burgemeester overlijdt in armoede
"Een uitdrukking van burgemeester Van Cleemputte was: “Als het zo voort gaat, dan ga ik nog eindigen bij het OCMW”. En blijkbaar had hij een glazen bol”, vertelt curator Frederik Vanderstraeten. “Op het einde van zijn carrière woonde hij in een klein huisje van het OCMW. Toen hij in 1922 overleed, zijn de begrafenis en grafzerk betaald door de gemeente. Hij is dus volledig berooid overleden als burgemeester in functie. Ik denk niet dat veel burgemeesters dat kunnen zeggen."