maandag 2 oktober
25°C
7 km

Tentoonstelling Burn toont de evolutie op het werk

In het Industriemuseum in Gent kan je sinds dit weekend naar een nieuwe tentoonstelling Burn, en tis een brandend actuele expositie want ze toont de evolutie van onze werkplek door de jaren heen. Van brandgevaar tot burn-out. Je komt er meer te weten over de veiligheid, gezondheid en welzijn op het werk. 

Drie authentiek nagebouwde kantoorruimtes, uit het begin van de twintigste eeuw, de jaren zeventig en vandaag, geven de evolutie van onze werkplek weer. En de manier waarop we in pakweg de jaren 18OO naar het werk gingen, en hoe we de dag van vandaag op kantoor rondlopen, verschilt toch wel erg veel van elkaar. Met de tentoonstelling Burn wil het Gentse Industriemuseum dan ook een brandend actueel thema aankaarten.

Hilde Langeraert, conservator Industriemuseum Gent: "Hier in de tentoonstelling zetten we veiligheid, gezondheid en welzijn in een historische perspectief, we kijken naar hoe dat die zaken de afgelopen twee eeuwen veranderd zijn dus met tal van fascinerende collectiestukken, maar ook heel pakkende audio en video getuigenissen, sprekende preventieaffiches zie je hoe onze werkplekken doorheen de tijd veranderd zijn". 

Stress op het werk

Al blijkt stress door de jaren heen een steeds terugkomend fenomeen te zijn op onze werkplek. Zo namen textielarbeiders aan het begin van de twintigste eeuw al zenuwpoeder in om het monotone werk aan de machines te kunnen verdragen. Vandaag kampen veel werknemers met een burn out door de te hoge werkdruk. En is onze balans tussen werk en gezinsleven nog wel gezond? De bezoekers van de tentoonstelling Burn kunnen het in ieder geval al zelf uitzoeken aan deze weegschaal.