zaterdag 15 juni
18°C
10 km

Staking in kinderdagverblijven UGent

Er is vandaag gestaakt in twee kinderdagverblijven van de Universiteit Gent.

Gisteren kondigde de Raad van Bestuur aan dat ze de kinderdagverblijven wil uitbesteden aan een privépartner. En dat tot groot ongenoegen van het personeel. Volgens de socialistische vakbond zullen niet alleen de lonen van de werknemers dalen, maar zal ook de dienstverlening erop achteruitgaan.

Het is stil aan het kinderdagverblijf aan de Isabellakaai. Net zoals bij het kinderdagverblijf aan De Sterre, blijven ook hier de deuren een hele dag gesloten. De werknemers staken omdat ze niet willen dat de twee kinderdagverblijven in private handen komen.

En dat is niet de enige besparing die op tafel ligt, zegt Tim Joosen van ACOD. 'Nee, er zijn heel wat algemene besparingen zoals op de hospitalisatieverzekering wordt bespaard, er worden vakantiedagen geschrapt. Ze gaan de postbedeling uitbesteden, het restaurant 't Pand wordt ook stopgezet. In de kinderdagverblijven zullen er ook een aantal jobs verloren gaan. We vinden het heel jammer dat de boodschap die gegeven wordt, dat de hervorming van de Universiteit moet betaald worden door het personeel. Al deze maatregelen treffen de personeelsleden die de moeilijkste statuten hebben, de laagste lonen hebben. Het is stilaan een traditie aan de universiteit. Dit zet kwaad bloed, dat het opnieuw dezelfde mensen zijn die moeten betalen voor de hervorming van de universiteit.'
De UGent laat in een schriftelijke reactie weten dat ze het betreuren dat ze vandaag geen dienstverlenening kunnen aanbieden in de kinderdagverblijven.

De komende tijd zal er nog sociaal overleg zijn met de vakbonden, klinkt het nog.