zaterdag 15 juni
18°C
6 km

Staking goed opgevolgd in de haven

Ze was lang op voorhand aangekondigd, en het is er eentje met pit geworden. De nationale stakingsdag was vandaag erg voelbaar in Gent. Vooral in de Gentse haven was de stakingsbereidheid heel groot. Bij verschillende grote havenbedrijven, zoals Volvo Cars en Arcelor Mittal, ging maar een klein deel van het personeel aan het werk. Ook op de grote toegangswegen van en naar het havengebied werden blokkades opgeworpen. En dat zorgde tot lang in de namiddag voor heel wat fileleed in en rond Gent.

Wie vandaag in Gent moest zijn, zal het geweten hebben. Actievoerders blokkeerden zo goed als alle belangrijke toegangswegen tot de Gentse haven. Zo werd de turborotonde aan Euro Silo al erg vroeg in de ochtend afgesloten, doordat havenarbeiders even verderop aan de Vliegtuiglaan een barricade hadden opgeworpen. En ook aan de Skaldenstraat hadden vakbondsmilitanten een stakerspiket opgetrokken. Rond tien uur vanmorgen blokkeerden ze ook de drukke Kennedylaan, waardoor er al snel een grote file ontstond.

Marc Staelens, socialistische vakbond: "Zonder actie zullen wij ons punt ook niet maken, dus voor ons wij staan erop dat wij vrij moeten kunnen actievoeren, en wij voelen zeer goed als secretarissen maar ook als vakbonden voelen wij zeer goed dat er meer en meer druk altijd op ons komt om dat allemaal niet te doen, maar wij vinden juist dat het juist de bedoeling is dat je de economie moet treffen om duidelijk te maken dat je niet akkoord bent, en dat ga je niet doen door in je bed te blijven liggen, maar wel door de boel te blokkeren, de bedrijven stil te leggen, en te laten voelen dat we niet akkoord zijn".

En zoals bij elke staking zijn er voor - en tegenstanders. Een aantal automobilisten kon vanmorgen dan ook maar weinig begrip opbrengen voor de blokkades aan de toegangswegen naar de Gentse haven. Door de nationale stakingsdag lag de Gentse haven de hele dag dan ook zo goed als stil.

Johan Bresseleers, woordvoerder North Sea Port:  "Wat de staking betreft in het Gentse deel van North Sea Port zien we dat er vooral een impact is bij de zeeschepen er gaat vandaag geen enkele zeeschip in of uit de haven en dat komt omdat we de bedrijven gevraagd hadden om hun planning aan te passen naar de dag voor of na de staking".