zaterdag 15 juni
18°C
6 km

Stadshal omgebouwd tot 64 betaalbare woningen

Vanmiddag vond een ludieke actie plaats van de fictieve vastgoedontwikkelaar REAL5. Daarmee willen verschillende burgerinitiatieven en organisaties de wooncrisis aanklagen. REAL5 stelde het eerste bouwproject voor: 64 nieuwe betaalbare woningen in de Stadshal in Gent.

“De situatie op de woonmarkt is, zeker in combinatie met de hoge energieprijzen, een van de belangrijkste oorzaken van verarming in Vlaanderen”, klinkt het bij de organisatie. En dus willen ze ze de Stadshal in Gent verbouwen. Het resultaat zijn plannen voor 64 betaalbare woningen met 2 slaapkamers, 1 badkamer, in het hartje van de stad. En dat voor 199 000 euro, een koopje in vergelijking met de doorsnee stadswoning.

Eisen naar lokaal en bovenlokaal bestuur
De actie van vrijdagmiddag is de vijfde actiedag van de campagne ‘Recht op betaalbaar wonen, geen enkel mens op straat’. Sinds april houden verschillende organisaties actie onder de stadshal voor een actiever woonbeleid. Daaronder zitten Labland, Samenhuizen Gent, Het Pandschap, Domus Mundi, Saamo, CLT Gent, wooncoop & Nest Invest.

Ondertussen werken de organisaties verder aan hun droomhuis en een eisenbundel. Op 10 oktober (Werelddaklozendag) zullen ze die overhandigen aan Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA), en op 17 oktober (Dag van verzet tegen Armoede) aan het Gentse stadsbestuur.