vrijdag 19 april
11°C
0 km

Stad Gent stelt besparingsplan voor

De stad Gent gaat opnieuw besparen. Deze keer gaat het om 21 miljoen euro per jaar. Er vallen geen ontslagen bij de stad, maar de Gentenaar zal de besparingen wel beperkt voelen. Zo wordt een huisvuilzak 3 cent duurder en ook de tarieven van de stad, bijvoorbeeld voor een museumbezoek, gaan naar omhoog. Ook de openbare verlichting zal 4 nachten per week gedoofd worden. De stad Gent hoopt ook klaar te zijn voor de toekomst en legt een financiële buffer aan van 10 miljoen euro.

De stad Gent kondigde deze zomer al een besparing aan van 81 miljoen euro. Maar door ondermeer de oorlog in Oekraine, de gestegen energiekosten en de enorme inflatie ziet de stad zich genoodzaakt om nog eens 21 miljoen euro per jaar te besparen. Bovendien kreeg de stad minder geld dan verwacht via het Gemeentefonds van de Vlaamse Overheid. En dus moesten er belangrijke keuzes gemaakt worden

Rudy Coddens (Vooruit) - schepen van Financiën: "Een van die keuzes is dat we voor twee derde naar onze eigen organisaties gekeken hebben: minder uitgaven. Voor een derde hebben we gekeken voor extra inkomsten. Een van die extra kosten is het gedeeltelijk waardebestendig maken van onze retributies en ook loklae belastingen, de tarieven. Normaal zouden we met 12,2 procent mogen stijgen hebben, want dat was de inflatie van oktober dit jaar. Maar we hebben dit bijgepast naar 5,2 procent".

Iets duurder

Gentenaars zullen dus meer betalen als ze bijvoorbeeld een identiteitskaart willen aanvragen of een ticket voor een museum kopen. Daarnaast worden ook de huisvuilzakken vanaf volgend jaar 2 procent duurder. Dat betekent dat je 3 cent meer zal betalen per zak. De stad Gent gaat ook zelf minder evenementen organiseren zoals het feest van de Vlaamse Gemeenschap en ook het stadsmarketingfonds wordt geschrapt. In tegenstelling tot Antwerpen raakt Gent verder niet aan de cultuursector. 

Mathias De Clercq (Open Vld) - burgemeester Gent : "Cultuur zit in het DNA vervlochten van onze stad. Iedereen gaat graag naar theater en toneel, we hebben een schitterende rijkdom aan organisaties groot en klein en het is een heel bewuste keuze om hen niet in de kou te laten staan en niet te besparen op cultuur en dat is een heel bewuste keuze".

N-VA heeft kritiek

Vanuit de oppositie klinkt kritiek op de plannen. Volgens N-VA is de Gentenaar weer de dupe van het "mindere werk" van het stadsbestuur.

Anneleen Van Bossuyt (N-VA) : “Het stadsbestuur heeft zich de voorbije jaren niet gedragen als een goede huisvader. Daardoor moet nu om de haverklap financieel bijgestuurd worden via noodgrepen, op kosten van de Gentenaars. Het kan nochtans anders.”