donderdag 18 april
11°C
70 km

Spotit traint IT-specialisten om cybercriminelen te stoppen

In Merelbeke leidt cybersecuritybedrijf Spotit zijn eigen medewerkers op. Op zich niets nieuws, maar wel opmerkelijk. Want de nieuw opgeleiden gaan de strijd aan tegen hackers en cybercriminelen.

“Na zes maanden training kunnen ze cybercriminelen tegenhouden en zijn ze perfect geïntegreerd in het team,” zegt Thomas Boedt van Spotit. De opleiding werkt zo goed, dat maar liefst 1 op 5 werknemers bij Spotit uit de Academy komt, en zich volledig omgeschoolde na een job uit een compleet andere sector.

Eerstelijnsdefensie
Daniel Vlaeminck is een van de deelnemers aan de Academy in Merelbeke. Na twaalf jaar bij Volvo zocht hij een nieuwe uitdaging. “Nu ben ik eigenlijk de eerstelijnsdefensie tegen cybercriminelen en zorg ik ervoor dat er zo min mogelijk meldingen binnenkomen,” zegt Daniel trots.

Spotit begon de Academy in 2018 door de grote vraag naar specialisten in de IT-sector. Toen was het bedrijf nog een pionier: als klein bedrijf een eigen opleiding op poten zetten. “Een job in de IT is een knelpuntberoep geworden”, klinkt het. “De Academy moest dat tekort helpen opvangen, en dat is grotendeels gelukt.”

Amerika
De voorbije vier jaar hebben 30 ‘spottees’ de opleiding van zes maanden succesvol afgerond. 80 procent van de afgestudeerden werkt momenteel nog steeds voor spotit. Die 24 medewerkers vormen vandaag een vijfde van het volledige personeelsbestand binnen het cybersecuritybedrijf. Dit jaar opende Spotit nog een bedrijf in Amerika. Ze blijven de opleiding dus nog steeds aanbieden, want nieuw personeel kunnen ze daar steeds gebruiken.