dinsdag 31 januari
8°C
6 km

Sint-Kruis Winkel vecht voor het buurthuis

De inwoners van Sint-Kruis-Winkel blijven actievoeren tegen de geplande verkoop van het buurthuis in het dorp. De stad Gent wil het buurthuis verkopen, maar dat zien de inwoners van de kanaalgemeente niet zitten. Het buurthuis doet nu nog dienst als administratief centrum, maar het is ook een ontmoetingsplek voor de inwoners van Sint-Kruis-Winkel. Zo is er een kleine bibliotheek, een vergaderzaal en ook een Wereldwinkeltje. Vooral wie het minder breed heeft, kan terecht in het buurthuis. En net dat willen ze ons afnemen, klinkt het bij de inwoners.

Het Dorpspunt van Sint-Kruis-Winkel doet al sinds jaar en dag dienst als sociale ontmoetingsplek voor veel inwoners van het kanaaldorp. Nog maar drie jaar geleden werd het hele buurthuis gerenoveerd, goed voor zo`n 400.000 euro renovatiekosten. Het gebouw werd rolstoeltoegankelijk gemaakt en er werd een traplift geinstalleerd. De inwoners van Sint-Kruis-Winkel kunnen hier terecht voor alle administratieve dienstverlening maar ook heel wat verenigingen hebben in dit gebouw hun vaste stek.

Noel Teirlynck, christelijke vakbond Kanaalzone: "Buurthuis is eigenlijk het sociaal weefsel. Er zijn hier verschillende diensten waar de sociaal zwakkeren kunnen geholpen worden, de wereldwinkel zit hier, de foofdsavers,   Dus ook het sociaal restaurant waar ze kunnen komen eten. Er zit ook een bibliotheek voor sociaal zwakkeren die elders niet durven naar de bibliotheek gaan, er zit hier een assistente van het OCMW die nu weggetrokken wordt en dus alles wat het sociaal weefsel aanbelangt wordt uit elkaar getrokken door het dienstencentrum te verkopen".

De geplande verkoop van het buurthuis in Sint-Kruis-Winkel werd begin deze zomer bekendgemaakt na de grote besparingsronde van de stad Gent. Er werd toen vanuit de stad beloofd om alternatieven te zoeken voor het verlies van het buurthuis, maar tot een echte oplossing kwam het nooit, zeggen de inwoners. `We voelen ons de melkkoe van Gent`