maandag 8 maart
8°C
28 km

School in Latem wil en kan sneltesten afnemen, maar mag niet

De vrije basisschool Simonnet in Sint-Martens-Latem is klaar met een snelteststrategie, maar mag die nog niet uitrollen. De school heeft nochtans testen en mensen om die af te nemen klaar staan. "Dit begrijpen we echt niet meer." zegt de directie.

Teststrategie

Twee leerkrachten van vrije basisschool Simonnet in Sint-Marten-Latem zitten thuis in preventieve quarantaine. Dat wordt in de school opgelost door digitaal les te geven en ondertussen toezichthouders in de klas te plaatsen om er ter plekke alles in goede banen te leiden, een dubbele loonkost. 

Paul Lauwers, directeur vrije basisschool Simonnet: "De voorbije dagen is er een intense discussie over het al dan niet openhouden van de basisscholen. Ik begrijp echter niet waarom de belangrijkste voorwaarde bijna nergens aan bod komt: een teststrategie voor het personeel." 

Noodkreet

Simonnet investeerde in sneltests en heeft medisch geschoolde mensen klaar staan om ze af te nemen, maar het mag niet van de Vlaamse overheid. "Als het toch zo ongelooflijk belangrijk is dat we open blijven, in het belang van onze leerlingen maar ook in het belang van de economie, want een school sluiten heeft effect op het werk van alle ouders, waarom is er dan nog steeds geen snelteststrategie? Wij zijn klaar om die uit te rollen. Maar.Het.Mag.Niet!"

Directeur Lauwers begrijpt het niet meer en vraagt zich af hoe lang deze situatie nog te rekken valt. Want afstandsonderwijs in een lager onderwijs is lang niet zo efficiënt als fysiek onderwijs.