maandag 26 september
14°C
4 km

Ronse voert nieuw en strenger GAS-reglement in

Vanaf 1 januari geldt er in Ronse een bedelverbod in de winkelstraten. Wie het toch doet, riskeert een GAS-boete en moet in het slechtste geval het ingezamelde geld afgeven aan de politie. Het is één van de opvallendste regels die in het nieuwe GAS-reglement van de stad staan. De stad zal het strengste GAS-reglement van Oost-Vlaanderen hebben. "Maar het is nodig om de overlast tegen te gaan", zegt de burgemeester. 

Het GAS-reglement van Ronse is al 16 jaar oud. De laatste jaren merken de politie en de stad op dat er nieuwe fenomenen opduiken zoals het gebruik van lachgas en het gooien van voetzoekers. Het GAS-reglement moest daarom aangepast worden zodat de politie strenger kan optreden. "Vanaf 1 januari wordt het bezit van lachgas of voetzoekers strafbaar en kan men een GAS-boete krijgen", zegt hoofdcommissaris Patrick Boel.

GAS-boete vanaf 14 jaar
Ook nieuw is dat de minimumleeftijd voor een GAS-pv verlaagd wordt. Nu is dat 16 jaar, maar vanaf januari wordt dat 14. "We willen hen dan uitnodigen voor een gesprek samen met hun ouders om ervoor te zorgen dat dergelijke situaties zich in de toekomst niet meer herhalen", zegt burgemeester Luc Dupont (CD&V).

Bedelverbod
Bedelen is op zich is toegestaan in België, maar Ronse wil het verbieden op plaatsen waar het voor overlast zorgt, zoals in de winkelstraten. "De verzamelde gelden kunnen in beslag genomen worden", aldus hoofdcommissaris Boel. Ook wie rondhangt in verlaten gebouwen kan een boete krijgen en de knalpotterreur zal strenger aangepakt worden.