donderdag 28 september
19°C
0 km

Rode rebellen voeren actie in de haven

De klimaatactivisten van Extinction Rebellion, die zichzelf de rode rebellen noemen, hebben gisteren onaangekondigd actie gevoerd in de haven van Gent. Een tiental actievoerders in rode gewaden beklommen de steenkoolbergen aan de Coal Terminal en legden er een spandoek neer.

De lokale tak van XR ging daarmee in op een oproep van Extinction Rebellion Oekraïne om actie te ondernemen tegen bedrijven waar het Poetin-regime op steunt, zoals Gazprom, Lukoil en Rosneft. En bedrijven die met hen zaken doen zoals uitbater Sea Invest van de steenkoolterminal. Een groot deel van de kolen hier komt uit Rusland, zeggen de actievoerders. Het geld dat Europese burgers uitgeven aan vervuilende fossiele brandstoffen wordt gebruikt voor de oorlog tegen Oekraïne. Extinction Rebellion roept de overheid op om onmiddellijk de invoer van Russische fossiele brandstoffen stop te zetten en de overblijvende voorraad te rantsoeneren.

 

Voor XR is het opnieuw pijnlijk duidelijk: onze maatschappelijke verslaving aan fossiele brandstoffen veroorzaakt veel menselijk leed.

De grote sommen die Europese burgers betalen voor Russische steenkool, olie en gas worden momenteel niet alleen ingezet tegen Oekraïense burgers, maar ook tegen de Russische bevolking zelf, door het financiëren van een repressief Russisch staatsapparaat.

De actievoerders van XR vrezen dat het risico op conflicten als deze zal alleen maar zal toenemen. Het verdwijnen van de Siberische permafrost legt ondergrondse voorraden methaangas bloot, naast een resem nieuwe grondstoffen. Een gelijkaardig verhaal geldt voor de wegsmeltende Noordpool, waar nu al verschillende nabijgelegen landen azen op grondstoffen die makkelijker ontginbaar zullen worden.

XR verwacht nu van Europa dat ze een eigen geloofwaardig en daadkrachtig antwoord formuleert op de uitdagingen van vandaag en morgen. Ze moet haar eigen koers kunnen varen, zonder altijd op sleeptouw genomen te worden door de Amerikaanse bondgenoten. Want ook de VS hebben wereldvreemde en hebzuchtige oligarchen, die een beleid voeren dat duidelijk niet het algemene belang dient.

“De laatste jaren hebben op pijnlijke wijze duidelijk gemaakt dat het ondenkbare realiteit kan worden. Maar die vlieger gaat voor beide kanten op: we kunnen het tij keren.” De uitdaging die ons te wachten staat, stellen de actievoerders, is er een die we enkel gedeeld kunnen dragen. Een ecologische transitie is enkel haalbaar als die draagbaar is voor iedereen. In plaats van de individuele eindgebruiker financieel te belasten en moreel te beschuldigen, moet het probleem zoveel mogelijk bij de bron aangepakt worden. Dat is correcter, realistischer, en efficiënter.

XR vraagt aan onze overheden om onmiddellijk de invoer van Russische fossiele brandstoffen stop te zetten, en de overblijvende voorraden te rantsoeneren. Fossiele brandstoffen, zo stelt de burgerbeweging, mogen in deze fase enkel nog ingezet worden voor strikt levensnoodzakelijke industrieën. Het staal dat nog niet circulair kan worden gewonnen en waar we bij de productie nog steeds steenkool voor nodig hebben, moet volgens hen gaan naar de renovatie van onze woningen. Niet naar de bouw van een superjacht, naar onnodig grote oliezuipende SUV's of zogenaamde “hybrides”.

Extinction Rebellion zal de komende maanden blijven actie voeren, en nodigt iedereen uit hen daarin te vervoegen.