Rode Rebellen blokkeren Coal Terminal

De milieuactivisten van Extinction Rebellion hebben de hele ochtend de toegang tot de Coal Terminal in de Gentse haven geblokkeerd.

Het is al de tweede keer in een paar weken tijd dat de zogenaamde Rode Rebellen actie voeren in de steenkoolterminal. Vorige keer hingen ze gewoon een spandoek op, maar nu verhinderen ze vrachtauto’s de toegang tot de terreinen. Met hun actie willen ze duidelijk maken dat de bedrijven in de haven zo snel mogelijk moeten afstappen van vervuilende fossiele brandstoffen. Er moet dringend een plan op tafel komen dat de overgang naar hernieuwbare energie regelt, op een bindende en sociaal rechtvaardige manier, zegt Extinction Rebellion.

De actiegroep vindt het ongehoord dat de Stad Gent een klimaatplan heeft, dat ze best wel matig ambitieus mogen noemen, maar dat dat plan het havengebied met gigantische uitstoters als Arcelor Mittal, Stora Enso of Cargill links laat liggen. De haven is een extreem hoge emissiezone, zeggen de actievoerders, op een boogscheut van de Lage-Emissiezone in het centrum van de stad.

Rond de middag daagde de politie op met heel wat manschappen om de blokkade op te breken. De actievoerders zijn vrijwillig opgestapt, niemand werd opgepakt. Extintion Rebellion heeft het over een geslaagde actie.