donderdag 7 december
5°C
2 km

Robrecht Bothuyne wil de verplichte voorschotfactuur voor energie kunnen vervangen door een verbruiksfactuur.

Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) uit Kruisem wil de voorschotfactuur voor energie kunnen vervangen door een maandelijkse factuur volgens verbruik. Dat moet er voor zorgen dat niemand geld verliest als er een energieleverancier failliet gaat.

Het faillissement van de Vlaamse Energieleverancier blijft nazinderen. Ondermeer door de Groepsaankoop groene energie van de provincie Oost-Vlaanderen zijn ruim 26.000 Oost-Vlamingen klant geworden bij de Vlaamse Energieleverancier. Die mensen dreigen nu hun betaalde voorschotten kwijt te raken omdat klanten niet als eerste schuldeiser gezien worden. En dat kan niet de bedoeling zijn vinden ze bij CD&V. Vlaams parlementslid Bothuyne heeft vandaag zijn voorstel gelanceerd in de plenaire zitting van het parlement. Hij wil ondermeer een maandelijkse factuur op basis van verbruik introduceren. 

Reeks beschermingsmaatregelen

Bothuyne en CD&V willen ook een reeks beschermingsmaatregelen invoeren die zowel voor de klant als de maatschappij gunstig zijn. De maandelijkse factuur is er één van. Bovendien moet elke gedupeerde klant die aansluit bij een nieuwe leverancier het recht hebben om vanaf dag 1 te betalen bij de nieuwe leverancier. Zo worden tijdelijke en dure contracten vermeden. Fluvius moet ook een commercieel voorstel doen aan elke nieuwe klant die ze binnenkrijgen na het faillissement van een andere leverancier. Bovendien moet de Vlaamse regering laten onderzoeken hoe de Vlaamse Energieleverancier de gedupeerde klanten kan vergoeden en moet de energiesector een solidariteitsfonds opstarten om voorschotten te betalen. Het voorstel van Bothuyne en CD&V spreekt ook over een stresstest voor de energieleverancier, net zoals de banken. moeten ondergaan