zaterdag 24 februari
8°C
14 km

Restauratie Sint-Vincentiuskerk duurder dan verwacht

De restauratie van de Sint-Vincentiuskerk in Eeklo zal een pak duurder uitvallen dan oorspronkelijk was vooropgesteld. Eeklo had het restauratiedossier van de kerk al in 2014 ingediend, maar met de huidige energiecrisis en de oorlog in Oekraine zijn de bouwprijzen de hoogte in geschoten. De meerkost voor de restauratie zal al snel 700.000 euro bedragen. De restauratie van de Sint-Vincentiuskerk start wel al volgend jaar en da`s een jaar vroeger dan gepland.

De restauratie van de Sint-Vincentiuskerk in Eeklo beloofd een flinke hap uit het Eeklose stadsbudget te happen. Het restauratiedossier werd al in 2014 ingediend en toen rekende Eeklo op een eigen kostprijs van zo`n 260.000 euro. Maar het restauratiedossier werd pas in mei dit jaar goedgekeurd, dik acht jaar later dus. Intussen zitten we middenin een energiecrisis, en heeft Rusland Oekraine de oorlog verklaard. De prijzen voor bouwmaterialen zijn dan ook de hoogte in geschoten, en dat betekent dat de restauratie van de Sint-Vincentiuskerk Eeklo heel wat meer zal kosten.

Koen Loete (CD&V), schepen van Financien Eeklo : "Dat scheelt meer dan een slok op de borrel zoals ze zeggen, deze restauratiewerken werden acht jaar geleden geraamd op een bedrag voor de stad eeklo op twee keer 130.000 euro, maar dat is ondertussen opgelopen tot 2 keer 487.000 euro, de vlaamse overheid betaalt ook 1.7 miljoen euro, de kerkfabriek doet ook een zeer fundamentele bijdrage maar het globale restauratiedossier is meer dan 5 miljoen euro, dat lukt voor de stad om die meerkost te dragen? wij hadden in de meerjarenplannen al rekening gehouden met de restauratie van dit gebouw, maar uiteraard hebben wij ook onze kredieten moeten verhogen en als je je kredieten verhoogd in het ene departement dan moet er natuurlijk ook wat beknibbled worden op een ander departement en zo is het gebeurd".

De restauratie van de Sint-Vincentiuskerk in Eeklo is dan ook broodnodig want de kerk raakt stilaan in verval. 15 jaar geleden werd de robuuste toren van de kerk al gerestaureerd, maar nu is ook het hoofdgebouw dringend aan een grondige restauratie toe.