zaterdag 24 februari
8°C
11 km

Red eten uit de reddingsautomaat

Je kan voedsel redden uit de reddingsautomaat aan de Vooruit, in de Sint-Pietersnieuwsstraat in Gent. Let’s Save Food!vzw vult de automaat verschillende keren per dag met brood, koekjes, gevriesdroogd fruit of andere lekkere dingen. En zo wordt alles in de automaat gered van de afvalberg.

Elke dag springen vrijwilligers van Let’s Save Food de fiets op om eten op te halen bij supermarkten, bakkers, buurtwinkeltjes, … Want wat de houdbaarheidsdatum heeft bereikt, mag niet meer verkocht worden. “Maar iedereen weet intussen dat die datum indicatief is. ‘Ten minste houdbaar tot’ betekent dat je het ook nog na die datum kan consumeren,” vertelt vrijwilliger Mieke. De reddingsautomaat was dan ook haar idee.

Kleine bijdrage
Je betaalt een kleine bijdrage tussen 10 en 50 eurocent. De opbrengst uit de automaat investeert Let’s Save Food in haar werking en het aanplanten van bossen.

8 reddingsautomaten
Mieke kreeg van Gent en Garde een budget om 8 tweedehands automaten aan te kopen. Er staat al eentje aan het Emiel Hullebroeckplein in Gentbrugge. De komende maanden komen ook de andere reddingsautomaten in dienst.