vrijdag 1 maart
9°C
93 km

Protest tegen doven van de straatverlichting in Merelbeke

In Merelbeke is er protest tegen het doven van de straatverlichting. Een maatregel die vorig jaar in verschillende gemeenten en steden werd ingevoerd om de energiekosten te drukken. Een grote groep bewoners van de Kwenenboswijk vindt dat de maatregel voor een onveiligheidsgevoel zorgt en diende daarom bij het gemeentebestuur een petitie in om de straatverlichting 's nachts niet meer te doven. Maar het gemeentebestuur houdt voorlopig voet bij stuk, ook na een aangetekende klacht. Volgende week komt de kwestie wel aan bod op de gemeenteraad. 

Meer kans op inbraken, jongeren die na het uitgaan In het donker naar huis moeten en volwassenen die zich haasten om voor middernacht thuis te zijn. Sinds het doven van de straatverlichting 's nachts is het onveiligheidsgevoel bij een grote groep bewoners van de Kwenenboswijk in Merelbeke flink toegenomen.

Bart Dermul, buurtbewoner: "Ik heb een schoonmoeder die deze week nog haar beklag over deed, omdat zij ons soms bijstaat in de kinderopvang of eens iets met ons gaat eten. De reactie was meteen: ik zou toch graag voor twaalf uur thuis zijn, want ik moet toch in het donker naar huis rijden. Mensen op die leeftijd zien al minder goed. Als je dan de lichten dooft, dan zijn die mensen vroeger thuis".

Merelbeke besliste vorig jaar om de straatverlichting 's nachts in enkele straten te doven om zo de energiekosten te drukken. Heel wat andere steden en gemeenten deden hetzelfde, maar draaiden hun beslissing terug na klachten over onveiligheid. Niet zo in Merelbeke en dus lanceerden enkele bewoners van de Kwenenbos in juli een petitie. Die werd ruim 600 keer ondertekend. Het gemeentebestuur was vandaag niet bereikbaar. In een reactie op de klacht verwees het eerder dus wel naar de positieve impact van het deels doven van de straatverlichting op het milieu. Bovendien tonen politiecijfers volgens de gemeente geen toename in het aantal inbraken door het doven van de lichten. De kwestie komt volgende week aan bod op de gemeenteraad.