woensdag 6 december
6°C
107 km

Protest tegen bouwplannen in Destelbergen

Het Gents Milieufront tekent bezwaar aan tegen de plannen van bouwbedrijf Durabrik in Destelbergen. Aan de oever van de Schelde, recht tegenover het natuurgebied de Scheldevallei, wil Durabrik twee nieuwe appartementsblokken bouwen. Het nieuwe project heeft een te grote impact op het waardevolle landschap, zegt het Milieufornt. 

Ze vallen op langs de Schelde in Destelbergen: de appartementsblokken die bouwbedrijf Durabrik hier neerzette. Het zijn er nu 6, maar Durabrik wil er nog twee bij bouwen, en dat is tegen de zin van heel wat buurtbewoners, die zich vooral zorgen maken over de parkeergelegenheid bij zo veel extra woningen. Maar ook het Gents Milieufront heeft bedenkingen bij het project. Nog meer appartementen zijn te ingrijpend voor het waardevolle landschap in de buurt, vinden ze. Ze hebben een bezwaarschrift ingediend bij de gemeente.

Bouke Billiet, Gents Milieufront: "We staan hier aan de rand van het nationaal park Scheldevallei, met een bijzonder hoge landschapswaarde, en daar houdt de projectontwikkelaar onvoldoende rekening mee. Ten eerste zien we dat eerder gemaakte beloftes niet nagekomen worden. Hier achter ons staan een aantal kleine struikjes, maar dat zouden eigenlijk hoge bomen moeten zijn, zodat de vele wandelaars en fietsers die hier voorbijkomen niet alleen maar op de bebouwing moeten kijken. Dat is één. Twee, bij wat men nu wil bouwen, wil men nog een extra verdieping toevoegen, waardoor de impact op het landschap nog groter wordt. Dat vinden wij niet kunnen". 

Het bouwbedrijf heeft die extra verdieping onderhandeld met de gemeente Destelbergen, in ruil voor de inrichting van een kinderopvang in de nieuwe gebouwen. Bij Durabrik was vandaag niemand beschikbaar om voor de camera te reageren, maar het bedrijf gaf wel een schriftelijke reactie. Zij zeggen dat het groen dat nu al aangeplant is, gewoon nog niet volgroeid is, en dat ook in het nieuwe plan voldoende beplanting wordt voorzien. Ook de hoogte van de nieuwe gebouwen valt volgens Durabrik binnen de bestaande normen.