POPART van Warhol tot Panamarenko Uit de Collectie Matthys-Colle & S.M.A.K.

Afgelopen weekend opende in het S.M.A.K. in Gent de tentoonstelling POPART, waar kunst uit de collectie Matthys-Colle en de museumcollectie van het S.M.A.K. zelf zijn samengebracht. Een knap voorbeeld van een privaat-publieke samenwerking.

Het echtpaar Matthys-Colle begon in de jaren ‘50 met verzamelen, waarvan een groot deel popart. Matthys stond mee aan de wieg van van het Museum voor Hedendaagse Kunst in Gent, nu het S.M.A.K. Een 40-tal werken uit de collectie Matthys-Colle zijn in langdurige bruikleen aan het S.M.A.K. gegeven. De kunstwerken komen als het ware thuis.

Bruikleen
Het S.M.A.K. heeft een aankoopbudget van 123 000 euro per jaar. En dus is samenwerken door middel van een langdurige bruikleenovereenkomst een manier om nog meer kunst te kunnen tonen.

Panamarenko tot Wesselman
POPART loopt van 27 november tot 8 mei 2022 in het S.M.A.K. Met onder meer werk van Evelyne Axell, Christo, Tetsumi Kudo, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg, Daniel Spoerri, Andy Warhol, Tom Wesselmann, Panamarenko, Martial Raysse, Gerhard Richter en Robert Rauschenberg.