dinsdag 19 maart
16°C
160 km

Poolse-Winglaan in Sint-Denijs Westrem wil geen hoogbouw

Enkele buurtbewoners uit de Poolse-Winglaan in Sint-Denijs-Westrem willen niet dat er een appartementsgebouw van 16 meter hoog in hun wijk komt. Ze vrezen niet alleen de hoogte, maar ook de bijkomende verharding. De buurt is al gevoelig voor wateroverlast en met de komst van de appartementen en een ondergrondse parkeergarage zal de situatie er niet op verbeteren, denken de buurtbewoners. Ze hopen dan ook dat de stad Gent het project zal tegenhouden.

Een vastgoedontwikkelaar wil langs de Poolse-Winglaan in Sint-Denijs-Westrem een gebouw met 20 appartementen neerpoten. Maar de buurt verzet zich. Ze vinden dat een gebouw van 16 meter hier niet past en bovendien zal het in de wijk ook drukker worden, zeggen de buurtbewoners.

INTERVIEW
SVO: Luk Van Loock - buurtbewoner
Waar we ons nog zorgen om maken is dat heel de groene zone waar we nu in wonen eigenlijk gaat verdwijnen. Je ziet de bomen achter mij. Die mogen gesnoeid worden in functie van de realisatie van het project. Maar de diensten van de stad hebben er op gewezen dat die bomen wel eens zouden kunnen afsterven als die grondig gesnoeid worden en dat is absolute realiteit. Bovendien is het ook zo dat de bomen die langs de Maaltebeek staan, ja ofwel gaat men die demonteren en dan gaan de wortels in de grond blijven zitten en dan mag je vergeten dat je daar nog iets anders op plant natuurlijk. Ofwel gaan ze die uitfrezen en dan vragen we ons af wat er met de oevers van de Maaltebeek gaat gebeuren, want de wortels zitten tot in de beek eigenlijk.

Watergevoelig gebied
Daarnaast is er de problematiek van de verharding. De Poolse-Winglaan ligt vlakbij Flanders Expo en uit een studie, die Vlaams minister Lydia Peeters liet uitvoeren, blijkt dat deze regio hard getroffen zou worden als er een waterbom op Gent zou vallen. Bij veel regen is de kans op overstromingen hier dus groot. 

Emile Rummens - voorzitter buurtcomité Flanders Expo: "Het appartement wordt gebouwd op 4 meter van de Maaltebeek. De beek komt een beetje verder uit in de Ringvaart. Bij hoog water wordt die monding afgesloten en moet het water hier dus zijn weg zoeken. Als je dan ook weet dat er hier de laatste 10 -15 jaar heel wat verharding is bijgekomen door allerlei projecten, ook op The Loop en dat door de koppeling van rioolstelsels, ook van andere beken die hoger liggen, en dat allemaal met elkaar verbonden is, dan mondt dat uit in de Maaltebeek. Wij vragen ons af: wat baat het om nog bouwvergunningen te geven voor gronden, die in het kader van die studie, als riskant worden beschouwd".

De buurt hoopt dat de stad Gent het project zal afkeuren en dat de hoogbouw er niet kan komen.