Politieke onenigheid over premie Offerfeest in Gent

Oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang vinden het niet kunnen dat de stad Gent de slachtkosten tijdens het Offerfeest terugbetaald. Moslims die een dier laten slachten bij een erkende slachtvloer, kunnen van de stad dus een compensatie krijgen. N-VA vindt dat niet de taak van een lokale overheid. Ze vinden het zelfs een vorm van discriminatie en willen deze regeling afschaffen. De premie wordt zo goed als niet aangevraagd klinkt het bij de stad. 

Van 20 tot en met 23 juli vindt het Offerfeest plaats. Een periode waarin moslims traditioneel een schaap, ram of rund slachten. Al enkele jaren betaalt de stad via vzw IN-Gent de slachtkosten terug voor wie dat wil. Maar dat vindt N-VA niet kunnen. Anneleen Van Bossuyt (N-VA) : "Wij vinden absoluut niet dat de stad moet tussenkomen in de persoonlijke kosten van een religieus feest. Dat is één, twee:bovendien is dat ook discriminatie he. Waarom wel voor het offerfeest, maar betekent dat bijvoorbeeld dan ook dat mensen hun betaalticket van hun kerstkalkoen ook mogen binnenbrengen bij IN-Gent?

Oude regeling 

Volgens de stad Gent gaat het om een oude regeling. Het is jammer dat dit nu zo wordt uitvergroot. Het Offerfeest wordt voor de tweede keer op rij in moeilijke omstandigheden gehouden, maar de families doen dat zeer sereen en met het nodige respect. Schepen Astrid De Bruycker (Vooruit) : "Het wordt nu voorgesteld als een nieuwe maatregel, maar niets is minder waar. In de feiten gaat het eigenlijk over een uitdovende maatregel uit het verleden. De stad faciliteert al meer dan 15 jaar de faciliteiten van het Offerfeest. Vroeger gebeurde dat door het tijdelijk inrichten van een slachtvloer. Sedert 2019 is het onverdoofd slachten verboden en is er enkel nog het aanbod van het verdoofd slachten. We doen dat eigenlijk vooral om te vermijden dat er thuis geslacht zou worden.  Dat is in normale omstandigheden wel toegelaten, maar in de periode van het Offerfeest altijd bij burgemeesterbesluit wordt verboden."