woensdag 29 maart
17°C
92 km

Personeel Wit-Gele Kruis slaat noodkreet

De thuisverpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis hebben vandaag actie gevoerd aan de hoofdzetel in Gent. De inkomsten die het Wit-Gele Kruis van de overheid krijgt, zijn onvoldoende om de sterk stijgende loonkosten te betalen. En daardoor staat de thuisverpleging onder druk, zegt het Wit-Gele Kruis. De thuisverpleegkundigen voelen zich aan handen en voeten gebonden, en dat lieten ze vanmiddag ook letterlijk zien.

Aan handen en voeten gebonden met hun eigen verbanden. Op deze manier hebben de thuisverpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis vanmiddag actie gevoerd aan de Oost-Vlaamse hoofdzetel in Gent. De thuisverplegers willen dat de overheid de financiering van de diensten van thuisverpleging herziet. Want door de stijgende loonkosten voldoet het budget niet langer dat voor thuisverpleging wordt uitgetrokken.

Wim Allemeersch, directeur Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen: "Dat gebeurt in feite via de prestaties die onze thuisverpleegkundigen doen, en die prestaties die zijn structureel hopeloos verouderd, Die volgen de indexen niet, dus de lonen zijn wel gestegen maar de indexen van onze inkomsten zijn niet gestegen, Dus daarom zitten we nu met een ongelooflijke gap, waardoor we nu dus uit onze reserves moeten putten.

De overheid nam in het verleden al een aantal maatregelen om de thuisverpleging een financiele duw in de rug te geven, maar door de sterk gestegen loonkosten verdwijnen die maatregelen in het niets, en moet het Wit-Gele Kruis steeds dieper in de eigen portemonnee tasten.

Wim Allemeersch, directeur Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen: "Voor het ganse Wit-Gele Kruis in Vlaanderen gaat het voor de jaren 2022 en 2023 over een tekort van 56 miljoen euro, maar door bepaalde kleine maatregelen van de overheid is dat al verminderd tot 38 miljoen euro, Maar dat blijft een serieuze pil om te slikken, we hebben al bepaalde kleine reserves opgebouwd, maar dit kan niet blijven er moet daar dringend een oplossing komen vanuit de overheid".