donderdag 25 april
10°C
4 km

PAULO zet extra in op cybercriminaliteit

Cybercriminaliteit komt meer en meer voor. Tussen 2019 en 2022 was er in Oost-Vlaanderen een verdubbeling van het aantal feiten. Om dat soort criminelen te snel af te zijn, organiseert PAULO, de Provinciale Academie voor Urgentiediensten en Lokale Overheden enkele nieuwe opleidingen. Politiekorpsen leren daar om cybercriminaliteit te onderzoeken. En om aan preventie t te doen. Mensen tips geven om problemen te voorkomen. De politiemensen leren ook hoe ze slachtoffers moeten opvangen. 

De Oost-Vlaamse politieschool PAULO wil nog meer inzetten op de strijd tegen cybercriminaliteit. Het start daarom vanaf deze maand met drie nieuwe opleidingen. Eén die agenten leert hoe ze als onthaalmedewerker snel en accuraat cyberklachten kunnen opvolgen. En een andere opleiding focust zich meer op het onderzoek van de cyberspeurders. Na de opleiding kunnen ze hun kennis testen in het digitaal forensisch labo van de federale gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen. Cybercriminaliteit is vandaag het meest voorkomende criminele feit. De nieuwe opleidingen moeten de politiediensten in staat stellen de burger sneller en beter te helpen.

Patrick Willocx, Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen: "Informaticacriminaliteit is sterk stijgende, al sinds 2018. Dan is dat heel sterk geboomd met covid. Het is enorm belangrijk dat elke politieman vertrouwt is met die computercriminaliteit. Zowel naar advies en preventie als het goed kunnen vaststellen, het goed kunnen acteren van een klacht, als naar het onderzoek. Deze drie opleidingen bij PAULO sluiten daar perfect op aan."