woensdag 24 april
10°C
149 km

Over vliegen, vallen en opgraven: expo over luchtvaartarcheologie in de regio

Wist je dat de eerste aeronaut in Vlaanderen een duif was? En dat diens vlucht van Gent tot Brakel ging? Het is maar een van de vele luchtvaartverhalen uit onze regio die aan bod komt in de nieuwe tentoonstelling in het Archeocentrum in Velzeke.

Aan de expo Over vliegen, vallen en opgraven is twee jaar gewerkt. Ze gaat over geschiedenis, maar ook over archeologisch onderzoek naar luchtvaartverhalen uit de oorlog.

België is het derde land ter wereld waar een zwaarder toestel opstijgt. En dat is in Gent. De Fransman Henri Farmand, gekend van het Farmandplein, slaagt er de eerste dagen maar niet in om van de grond te komen. Maar uiteindelijk, op het einde van die vliegweek legt hij de ongelooflijke afstand van 1 km af.

Pegoud
En een ander fenomeen dat de Gentenaars zich ongetwijfeld zullen herinneren: het liedje van Pegoud vliegt omhoog om op zijn kunsten te 'dugen'. Pegoud vliegt met een toestel gemaakt van bamboe en spandraad en voert ongelooflijke truuks uit. Hijvliegt op zijn rug, doet een looping. Honderdduizenden Gentenaren beleven dit fenomeen ter plaatse in Gent.

Primeur
De tentoonstelling toont ook een Duits toestel dat op de eerste dag van de oorlog neerstortte in Zwalm. De resultaten van het archeologisch onderzoek naar het toestel worden hier in primeur getoond. "Er bevinden zich geen grote onderdelen meer in de bodem," getuigt Peter Van der Plaetsen van het Archeologiecentrum Velzeke.

"Maar met een metaaldetector hebben we toch nog enkele fragmenten weten te vinden. Aan de hand van die schamele resten weten we welk vliegtuig het is, wie de bemanning was, wat er gebeurd is die dag 10 mei 1940. Het verhaal is rond. En dat is archeologie, het vertellen van een verhaal aan de hand van wat er in de bodem is achtergebleven. hoeveel of hoe weinig het ook is.

De tentoonstelling 'Over vliegen, vallen en opgraven' gaat vanavond officieel open en loopt nog tot september volgend jaar.