Oppositie Oosterzele eist ontslag van schepen Els De Turck

Open VLD Plus, Groen en N-VA Oosterzele eisen dat schepen en OCMW-voorzitter Els De Turck (CD&V) ontslag neemt. De voltallige oppositie vindt dat De Turck de afgelopen jaren te nalatig was en fouten heeft gemaakt in de dossiers rond de kinderopvang.

In februari van dit jaar moest de OCMW-crèche Olio nog de deuren sluiten na wantoestanden. Nog geen drie maanden later schorste het Agentschap Opgroeien ook de vergunning voor een andere OCMW-kinderopvang. De oppositie vindt dat bevoegd schepen Els De Turck te laat heeft ingegrepen en dat is niet de eerste keer. "Er zijn redelijk wat incidenten", zegt gemeenteraadslid Filip Michiels (Open Vld Plus). "IN 2015, 2019, 2020, 2021 en ook dit jaar zijn er meerdere incidenten zoals iedereen intussen weet. Er is een sterk remediëringsplan in opmaak en daarvoor willen we de administratie uitdrukkelijk bedanken. Maar de stappen die al eerder gezet moesten worden door de schepen zijn niet genomen. Er is nooit een degelijke analyse gebeurd en er is nooit een plan van aanpak uitgewerkt."

Eén zetel te kort voor motie van wantrouwen
Op de gemeenteraad van volgende dinsdag zal de oppositie vragen aan schepen De Turck om haar verantwoordelijk te nemen en op te stappen. Een motie van wantrouwen indienen, kunnen de drie partijen niet, want daarvoor komen ze 1 zetel tekort. Burgemeester Johan Van Durme laat alvast weten dat hij 100 procent achter schepen De Turck blijft staan. Maar volgens de oppositie is niet iedereen van de meerderheid daarmee akkoord. "Wij voelen achter de schermen, ook van leden van het Bijzonder Comité uit de meerderheid, dat er met een wrang gevoel werd gekeken naar hoe er gehandeld werd. Ze vonden ook dat er actiever moest gehandeld worden", aldus Michiels.

"Er kunnen mij geen grove fouten worden aangesmeerd"
Volgens Els De Turck zelf is er altijd hard gewerkt aan de dossiers van de kinderopvang. Ze bevestigt ook dat er in het verleden opmerkingen gekomen zijn, maar volgens haar is ze daar altijd mee aan de slag gegaan. "Ik ben ervan overtuigd dat er mij geen grove fouten kunnen aangesmeerd worden. Wij hebben als Vast Bureau en schepen onze verantwoordelijkheid genomen. Het is met modder gooien, men noemt maar halve waarheden. Men haalt zaken aan die uit de context gerukt worden." Ze is dan ook niet van plan om een stap opzij te zetten.