Opnieuw protest tegen de besparingen aan de UGent

Ook vandaag was er weer protest aan de Gentse Universiteit. Nu lieten het personeel en de studenten zich horen. De Raad van bestuur boog zich vanmiddag over de uitgelekte besparingsnota. Daarin gaat de Gentse universiteit op zoek naar 22 miljoen euro, om de begroting te laten kloppen tegen 2027. Daarvoor zijn heel wat besparingen nodig, ook bij het personeel. En dat is niet naar de zin van de vakbonden. Zij riepen hun leden op om luidkeels te komen protesteren. 

Stefanie Vermeire – vrijgestelde ACV: "Wij voeren actie omdat wij vorige week vrijdag notie gekregen hebben van de kerntakennota, waarin heel wat besparingen staan. Die nota is vooraf niet overlegd geweest met de sociale partners. Wat in betreft kunnen die besparingen die voorgesteld worden niet, omdat het vooral lineaire besparingen zijn. En dat de kerntakennota in principe over de kerntaken zou moeten gaan. Wij verzetten ons omdat we zeker zijn dat de nota vandaag kan passeren, en eenmaal die gepasseerd is er heel wat jobs op het spel staan. Er dreigen ontslagen zowel contractuele als statutairen. En dat willen we ten koste van alles vermijden".

Het is niet alleen tegen de raad van bestuur dat de vakbonden zich richten. Ook de Vlaamse regering moet het ontgelden. De rector vertelde vrijdag nog in ons AVS nieuws dat ook hij vindt dat de Vlaamse overheid de universiteit in de steek heeft gelaten. Anderzijds wil hij de toekomstige generatie niet opzadelen met een schuldenberg van 33 miljoen euro. Besparen is nodig. De getroffen partijen vinden wel dat de UGent op de foute manier wil besparen.