zaterdag 15 juni
18°C
4 km

Op naar een veilige en propere Ronde

Nog 5 dagen en dan zit elke wielerliefhebber op het puntje van zijn stoel voor de Ronde van Vlaanderen. Sportief ligt alles nog open, maar organisatorisch zijn de zaken al tot in de kleinste details geregeld. De organisatie en de gouverneur van Oost-Vlaanderen doen een oproep aan de toeschouwers. Ze vragen meer respect voor de seingevers en de politiediensten, want zonder hen zou Vlaanderens Mooiste niet kunnen doorgaan.

Zondag is het opnieuw zo ver. De hoogmis voor elke wielerliefhebber. Aan sfeer geen gebek, maar alsmaar vaker krijgen seingevers en politiemensen te maken met ongepast gedrag van supporters. De organisatie en de gouverneur vinden dat deze mensen wat meer waardering verdienen. Daarom zal er deze week een sensibiliseringscampagne lopen met de slogan: de koers in goede banen leiden, dat verdient bergen respect.

Tomas Van Den Spiegel - CEO Flanders Classics: "Het is een huzarenstuk he. Je rijdt over 270 km bij de mannen en 160 bij de vrouwen over Vlaamse wegen door dorpen, soms heel snel. Al die hellingen met al die toeschouwers, je hebt de samenwerking nodig van duizenden mensen. We hebben alleen al 2000 seingevers nodig om dat in goede banen te leiden en dat is dan nog zonder de overheden en de handhavers erbij, dus dat gaat over duizenden mensen die ervoor moeten zorgen dat dit een succes is".

Carina Van Cauter - gouverneur Oost-Vlaanderen: "De renners maken de koers, maar zonder de veiligheidsdienten, de politie en de signaalgevers is koers onmogelijk en we rekenen daarbij ook op de wielersupporters die de instructie van de veiligheidsmensen nauwgezet moeten opvolgen".

De organisatie wil er niet alleen Vlaanderens Mooiste van maken, maar ook Vlaanderens Properste. Op de belangrijkste hellingen en kasseistroken is glas langs het parcours verboden en ook op andere plaatsen wordt opgeroepen om geen afval achter te laten.Er komen ook extra controles op alcohol, drugs en snelheid.