maandag 15 april
11°C
2 km

Ongeval met hoogspanningskabels zorgt ook vandaag nog voor problemen

Hoogspanningsbeheerder Elia is een hele dag in de weer geweest om de hoogspanningskabels aan de N9 in Lievegem te knippen. Gisteren voer een schip met een kraan tegen een van de kabels en moest de drukke N9 worden afgesloten. Door de felle rukwinden was het gisteren onmogelijk om nog aan de herstelling te beginnen, want alles moet met de nodige voorzichtigheid gebeuren.

De N9 op de grens van Lievegem en Evergem is deze namiddag nog altijd volledig afgesloten voor al het verkeer. Gisterenochtend raakte een schip met een kraan op een van de hoogspanningskabels boven de Ringvaart. Twee masten braken af en verschillende kabels belandden op de N9. Hoogspanningsbeheerder Elia kwam snel ter plaatse om aan de herstelling te beginnen, maar de felle wind speelde hen parten. Bovendien is het een werkje dat met de nodige voorzichtigheid moet gebeuren.

Kim Martens (CD&V) - burgemeester Lievegem: "Het is natuurlijk een delicaat werk he. Het is een redelijk zwaar ongeval dat er gebeurd is. Twee pilonen zijn neergekomen en er moet bekabeling weggehaald worden. Ten eerste zit daar veel elektriciteit op, maar dat is al een tijdje stilgelegd. Maar er zit ook heel veel spanning op en daarom moeten alle pilonen die daarop volgen ook extra verankerd worden vooraleer dat men knipwerken kan uitvoeren en kabels kan oprollen. En dat neemt wel wat tijd in beslag".

Het verkeer wordt sinds gisteren omgeleid, maar dat is geen evidentie. De N9 is een drukke verbindingsweg tussen Eeklo en Gent. De ochtendspits verliep dan ook erg moeizaam. Ook enkele restaurants zijn al sinds gisteren moeilijk bereikbaar.

Kim Martens (CD&V) - burgemeester Lievegem: "Een zaak heeft gisteren niet kunnen openen, dus die heeft geen service kunnen draaien. Vandaag konden die wel openen en klanten werden wel doorgelaten. Er is een restaurant die iets verder ligt en waar een kabel op terecht is gekomen, die zal vanavond kunnen openen, maar die had vanavond ook maar zijn eerste service".