Onderwijs en Kinderopvang staken mee in Gent

Het Gentse stadsonderwijs en de personeelsleden van de verschillende opvangdiensten hebben vandaag het werk neergelegd naar aanleiding van de nationale stakingsdag. Maar de leerkrachten en het opvangpersoneel trokken niet massaal naar Brussel om te protesteren. Zij hielden een lokale actie onder de Gentse stadshal. 

Meer personeel, meer steun, minder werkdruk. De leerkrachten en het opvangpersoneel uit het Gentse stadsonderwijs trokken vanmorgen mee aan de nationale alarmbel. In plaats van in Brussel mee te gaan betogen, hielden ze een lokale stakingsactie onder de Gentse stadshal. Het onderwijs kreunt onder een steeds groter tekort aan leraren. En dat terwijl de zorg voor de leerlingen toeneemt, klinkt het hier.

Stien Cammaert, Freinetschool Het Tandwiel Gent: "wij hebben echt personeelstekort, we hebben echt mensen nodig, we verdrinken echt momenteel, we vinden geen mensen meer die opvang willen komen doen, we moeten ouders aanspreken, om ziektes in te vullen, andere collega`s gaan 4/5 werken omdat ze moe zijn en het niet meer aankunnen, er zijn burn outs, daardoor moet er weeral iemand anders in de klas komen, andere mensen die stoppen, het heeft een reden dat die mensen allemaal stoppen".

Eisen mee naar Brussel

Evita Willaert, schepen van Onderwijs in Gent, maakte alvast de belofte om alle bezorgdheden die de leerkrachten op papier hadden geschreven mee te nemen naar Brussel en aan het juiste adres af te geven.

Evita Willaert (Groen), schepen van Onderwijs Gent : "leerkrachten doen nog elke dag zoveel, ze doen nog meer dan wat moet, de zorg voor leerlingen die toch wel stijgt, dat komt allemaal op die leerkrachten terecht, ze zitten nog vol vuur, maar het wordt voor hen steeds moeilijker, sommigen zijn net niet kopje onder aan het gaan, anderen doen dat wel en dat kan echt niet meer zo verder."