donderdag 8 december
3°C
176 km

Nu al verkiezingskoorts in Gent

Ook al zijn de gemeenteraadsverkiezingen pas in 2024, toch stijgt nu al de verkiezingskoorts in Gent. Achter de schermen zou al druk gepraat worden. Zo zou Open Vld een ‘Stadslijst’ willen vormen met Vooruit en CD&V. Groen reageert boos. “Dit werkt destabiliserend”, zegt schepen Filip Watteeuw.

Het rommelt binnen het Gentse stadsbestuur. Dit weekend raakte bekend dat de liberalen, socialisten en christendemocraten overwegen om op één lijst te staan, met Mathias De Clercq als kandidaat-burgemeester. Groen vindt het geen goed idee om nu al politieke afspraken te maken. “Ik denk dat dit initiatief destabiliserend werkt voor deze bestuursploeg en dat willen wij niet, wij willen gewoon kunnen voortdoen”, zegt schepen Filip Watteeuw.

Verandering in kieswet
De huidige Gentse bestuursploeg is nog maar halfweg, maar toch zijn sommige politici nu al bezig met de gemeenteraadsverkiezingen in 2024. Dat heeft alles te maken met een verandering in de kieswet. Herwig Reynaert, professor Lokale Politiek aan de UGent: “Na de volgende verkiezingen krijgt de grootste partij het initiatiefrecht om een coalitie te vormen en degene met de meeste voorkeursstemmen binnen de grootste politieke partij wordt ook automatisch burgemeester.”