vrijdag 31 maart
11°C
1 km

Nog maximum 4500 mensen op de Blaarmeersen na nieuwe problemen

Er komt een maximumcapaciteit van 4500 mensen op de Blaarmeersen. Dat is vandaag beslist na een overleg tussen de stad Gent, de politie, Farys en de sfeerbeheerder. De beslissing komt er na nieuwe problemen tijdens het afgelopen weekend. Een groep jongeren klom op de grote glijbaan, terwijl die gesloten was en toen de rode vlag werd gehesen, trokken heel wat zwemmers zich daar niks van aan. De redders moesten zelfs even vluchten in de uitkijktoren omdat ze zich niet meer veilig voelden. 

Op beelden die sinds dit weekend op sociale media circuleren is te zien hoe enkele jongeren een karper uit het water halen, in de lucht steken en het dier zelfs van de glijbaan gooien. Het zijn zaken die niet door de beugel kunnen, vindt de Gentse politie. Er komt een pv wegens dierenmishandeling. Maar er was meer aan de hand dit weekend. De massa was bij momenten zo groot dat ze niet meer controleerbaar was. De situatie dreigde zich te keren tegen de mensen die instaan voor de veiligheid van de zwemmer en de bezoeker. Er zijn redders die zichzelf hebben opgesloten in de redderstoren om veilig te zijn. Dat kan niet de bedoeling zijn zegt Peter Wieme van de christelijke vakbond: 

Peter Wieme, ACV:  "Dat is jammer. Maar u moet begrijpen dat de veiligheid voor de bezokers moet gegarandeerd worden en onze mensen staan daar om de veiligheid voor de bezoekers te garanderen zodat de kinderen veilig kunnen zwemmen. Maar ze moeten ook veilig kunnen werken. Het is jammer dat het elke keer zo'n smet zet op het blazoen. De Blaarmeersen is een schitterend initiatief. We roepen op dat de stad initiatieven neemt zodat de veiligheid en de situaties die er plaatvinden stoppen"

Overleg met alle betrokkenen

De stad ging vandaag al in overleg met alle betrokken partijen. En daaruit bleek dat er zaterdag bij momenten meer dan 7000 mensen aanwezig waren op de Blaarmeersen. Dat getal wordt nu teruggedraaid naar 4500. In de hoop dat het dan al een stuk beheersbaarder zal zijn. Want de komende dagen wordt er nog warm weer verwacht.