zaterdag 2 december
1°C
0 km

Nestinvest geeft kwetsbare jongere sleutel van z'n eigen woning

Kwetsbare jongeren aan een eigen woning helpen. Das het doel van Nestinvest, een Gents project dat gegroeid is uit begeleidingscentrum Stappen vzw.

Nestinvest gaat op zoek naar appartementen en studios, koopt ze aan of huurt ze, en verhuurt ze dan door aan jongeren die uit de jeugdzorg komen. Voor die jongeren is het erg moeilijk om zelf een woning te vinden, waardoor ze al snel van zetel naar zetel verhuizen of zelfs op straat durven te belanden. Een dak boven je hoofd hebben is nochtans noodzakelijk om aan je toekomst te kunnen bouwen. 

Jake (schuilnaam) is 17 en woont sinds twee weken in een studio in Gent. Hij komt uit de jeugdzorg en heeft er een moeilijke jeugd opzitten. Maar hij wil wel zijn verhaal doen, aan de zijde van zn begeleider Annemie. Want dankzij het project Nestinvest krijgt hij de kans om alleen te wonen en aan zn toekomst te bouwen.

'Jake' : "Op internaat wilde ik sowieso weg dus ik had mijn ingeschreven voor zelfstandig begeleid wonen. Dan moet je het niet alleen doen en krijg je ondersteuning. Ik heb een tijd op die wachtlijst gestaan. Dan krijg je een eerste gesprek. Dan was het de bedoeling dat ik zelf een woning zou zoeken. Maar na twee maanden zoeken mocht ik hier komen kijken en als ik het oke vond mocht ik hier komen wonen".

Zoektocht naar geld en vastgoed

De studio van Jake is de eerste van Nestinvest. En ze hopen dat er binnenkort nog een pak bijkomen. Maar daarvoor hebben ze extra middelen nodig. Van de Stad Gent kreeg het initiatief al 80.000 euro uit het Sociaal Innovatiefonds, maar das lang niet genoeg.

Jean-Marc Verwee, projectleider Nestinvest: "Wij zijn op zoek naar investeerders enerzijds en vastgoed anderzijds. De bedoeling is om op termijn, aangezien er elk jaar 50 jongeren uit de jeugdzorg stromen die 18 jaar worden, dus wij zijn op zoek naar 50 projecten waarvan we er nu een 7-tal realiseren"