woensdag 6 december
6°C
91 km

In Nederzwalm combineren ze Allerheiligen met de kermis

Allerheiligen wordt in Nederzwalm op een wel heel bijzondere manier beleefd. De inwoners gaan naar de kerk, naar het kerkhof, én naar de kermis. Al sinds 1651 is dat de traditie. De parochie is vernoemd naar Allerheiligen, en dus betekent 1 november niet alleen de doden herdenken, maar ook feestvieren.

Allerheiligen is traditioneel de dag waarop we onze overledenen herdenken en eens langs het kerkhof passeren. Maar in Nederzwalm stopt het daar niet. De parochie is vernoemd naar Allerheiligen, en dus wordt er op die dag ook feestgevierd.  Dat lijkt misschien een vreemde traditie, maar in Nederzwalm is het doodgewoon.

Basiel Eeckhout - Feestcomité Nederzwalm : "Van hier gaat men naar het kerkhof. Daar worden de doden herdacht. En nadien houdt men kermis. Het is inderdaad een absoluut vreemde traditie, maar ze is er. Twintig jaar geleden, tot tien jaar geleden zelfs, kwamen hier een circus, een autoscooter, tientallen kinderspelen van allerlei aard. En met ons klein comiteetje proberen wij dat in ere te houden. Wij vinden dat die traditie er moet zijn en er moet blijven."

Mensen die al lang niet meer in Nederzwalm wonen, blijven komen. Het is een traditie, en die moet je verderzetten.