vrijdag 12 augustus
33°C
0 km

Na 113 jaar dienst sluit de Middensluis in Terneuzen

De Middensluis in Terneuzen is vanaf vandaag buiten gebruik. Tijdens laatste doorvaart nemen medewerkers afscheid van de sluis en het Kapitein Rooiboskanaal.

Het sluizencomplex in Terneuzen telt drie sluizen. De Middensluis is de oudste en stond al open voor de scheepvaart in 1908. Maar na 113 jaar wordt de sluis gesloopt voor de Nieuwe Sluis.

Nat en droog slopen
“De Middensluis bestaat uit 60.000 m³ metselwerk, beton en hout. Daarnaast moeten we bijna 7.000 houten palen verwijderen, vier brugdelen, vier puntdeuren en twee roldeuren.” Het wordt een heel karwei om alles te slopen. Daarvoor zullen ze zowel nat als droog werken, om het stof te beperken.

Kapitein Rooiboskanaal
In 2019 werd het tijdelijke doorvaartkanaal geopend. Tijdens de werken aan de Nieuwe Sluis, konden schepen langs het Kapitein Rooiboskanaal omvaren. Dankzij dat tijdelijke omleidingskanaal bleef de Middensluis in gebruik.

Afscheid
Maar dat stopt vanaf vandaag. De Middensluis en het Kapitein Rooiboskanaal sluiten. Oud-medewerkers en huidige werknemers namen vanmorgen afscheid tijdens een laatste doorvaart.