vrijdag 31 maart
11°C
4 km

N-VA wil redders al vroeger inzetten aan Blaarmeersen. "Niet haalbaar" zegt stad Gent

Hoewel het morgen 30 graden wordt, mag er nog niet gezwommen worden in de Gentse Blaarmeersen. De politie zal aanwezig zijn om mensen uit het water te halen en het krijgt daarbij hulp van twee redders. "Een absurde situatie", zegt gemeenteraadslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA). "Als er redders zijn, kan er ook gezwommen worden."

Afgelopen weekend moest de politie nog een vijftigtal zwemmers uit het water van de Blaarmeersen halen, omdat ze het zwemverbod genegeerd hadden. Ook al wordt het morgen een warme dag, de stad houdt voet bij stuk om pas vanaf 25 mei zwemmers toe te laten.

Te koud water
Onbegrijpelijk, vindt gemeenteraadslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA): "We hebben gisteren aan de burgemeester gevraagd waarom er nog niet kan gezwommen worden aan de Blaarmeersen. We kregen als antwoord dat het water nog te koud is. Dat vind ik al vreemd, want in onze omliggende gemeenten, ook aan de zee, mag er wel al gezwommen worden." Morgen zullen er ook twee redders aanwezig zijn om de politiemensen bij te staan, reden genoeg dus om toch al te zwemmen, vindt Van Bossuyt.

"Twee redders is niet genoeg"
Maar volgens schepen van Sport Sofie Bracke (Open Vld) zijn er morgen twee redders nodig in geval van nood, voor als er iemand onwel zou worden in het water. Bovendien zijn twee redders onvoldoende. Er zijn minstens 10 redders nodig voor er kan gezwommen worden. "Zwemmen mogelijk maken wil zeggen: zwembaden sluiten", zegt Bracke. "Dat betekent scholen en clubs in de miserie steken."

N-VA dient voorstel in
Volgende week tijdens de gemeenteraad wil N-VA een voorstel op tafel gooien om de start van het zwemseizoen te vervroegen. "We zien dat er in andere zwemvijvers al van begin mei kan gezwommen worden", vervolgt Van Bossuyt. "We willen dat er een soepelere regeling wordt voorzien om bij dergelijke weersomstandigheden vroeger te kunnen zwemmen"