vrijdag 7 oktober
17°C
3 km

Muizenplaag in Ledeberg teistert tientallen gezinnen

Een muizenplaag teistert tientallen gezinnen in Ledeberg. Volgens de bewoners is het probleem opgedoken bij de start van de rioleringswerken aan de Hundelgemsesteenweg. De muizen houden hen letterlijk wakker, want de diertjes zijn vooral ’s avonds en ’s nachts actief. De buurtbewoners willen nu dat de stad Gent in actie schiet, maar die zegt dat de muizenplaag geen prioriteit is.

Volgens bevoegd schepen Tine Heyse (Groen) is het niet bewezen dat het probleem ontstaan is door de werken. Het aantal leegstaande panden in de straat zou volgens haar mee aan de oorzaak kunnen liggen. De stad kan wel advies geven, maar meer kunnen ze niet doen, tot onvrede van de buurtbewoners. "In eerste instantie was hun antwoord dat ze alleen maar tussenkomen bij ratten en niet bij muizen, omdat ze daar niet voor opgeleid zijn", zegt buurtbewoner Mike Van Lyssebettens. "Zij adviseren om ons eten in plastieken dozen te steken en dat is het eigenlijk."

Offerte
Stad Gent zegt inderdaad geadviseerd te hebben om voedingswaren zo goed mogelijk af te schermen, zodat ongedierte er niet aan kan. Maar het is niet zo dat de stad niet wil helpen, zegt het kabinet van Heyse. Alleen zijn rattenplagen, duiven in de stad en kakkerlakken prioriteit. Muizen houden weinig gevaar in en zijn in zo'n geval de verantwoordelijkheid van de bewoners. Die hebben nu een offerte opgevraagd om de diertjes te bestrijden, maar ze hopen dat de stad de kosten op zich neemt.