donderdag 25 april
10°C
177 km

Minister Diependaele inspecteert de Sint-Baafskathedraal

Het onroerend erfgoed in Vlaanderen verkeert in goede staat. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Monumentenwacht, de organisatie die instaat voor de inspecties van ons erfgoed.  Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele, wou dat ook zelf eens vaststellen. Hij kwam naar Gent om samen met de Monumentenwacht als een volleerde muurklimmer de Sint-Baafskathedraal aan de buitenkant af te dalen en te inspecteren.

Het is geen alledaagse opdracht voor Vlaams minister Matthias Diependaele. Hij maakt zich klaar om de Gentse Sint-Baafskathedraal af te dalen. Gelukkig voor de minister niet van helemaal bovenaan, maar wel vanop 35 meter hoogte. De minister wil dit Gentse erfgoed wel eens van dichterbij bekijken, want het onroerend erfgoed in Vlaanderen is over het algemeen in goede staat. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Monumentenwacht.

Tijl Vereenooghe - Monumentenwacht Vlaanderen: "Vanuit Monumentenwacht kijken we al 30 jaar naar de staat van de gebouwen. Voor 8000 objecten in heel Vlaanderen, dus ook meer dan 1000 in Oost-Vlaanderen. Wij kennen daar een soort conditiescore aan toe en we komen eigenlijk tot de conclusie dat de helft van de monumenten, waar we een inspectie uitvoeren, in een uitstekende of zeer goede staat is. Dat 30 procent nog in redelijke staat is, dus dat we eigenlijk kunnen zeggen dat 80 procent van alle monumenten in relatief goede toestand is".

Kerken, kapellen en privéwoningen zijn op dit moment over het algemeen in betere staat dan molens en kastelen. Daar kan er dus nog een tandje bijgestoken worden en daar wil ook de Vlaamse overheid bij helpen.

Matthias Diependaele (N-VA) - Vlaams minister van Onroerend Erfgoed: "Eerst en vooral zetten we meer in op onderhoud. Iedereen die een huis heeft, weet dat als je dat regelmatig opknapt, je op lange termijn de hoogoplopende kosten kan vermijden en dat geldt natuurlijk ook voor ons onroerend erfgoed. Ten tweede gaan we ook meer gaan kijken naar een herbestemming van dat erfgoed, een invulling geven aan dat erfgoed. Dat is soms heel uitdagend, maar dat zorgt er wel voor dat de staat van het erfgoed op lange termijn beter verzekerd is"