zaterdag 24 februari
8°C
0 km

Minister Crevits is blij met "We go to work" in het UZ Gent

In het Revalidatiecentrum van het UZ Gent helpt het Gespecialiseerd Team Bemiddeling patiënten om na hun behandeling weer aan het werk te gaan. Ze helpen hen zoeken naar aangepast werk, bij het solliciteren of om te onderhandelen met werkgevers. Vlaams minister van Werk Crevits kwam vanmiddag kijken hoe ze dat doen. Ze kwam er ook We Go To Work voorstellen , een Europees project om langdurig zieken weer aan werk te helpen.

Elias Serrus is zelfstandig schilder. Een jaar geleden komt hij zwaar ten val en is het niet duidelijk of hij zijn beroep nog zal kunnen uitoefenen. Zijn revalidatie verloopt snel, maar de weg naar de arbeidsmarkt is lang. In het UZ Gent krijgt hij steun van We go to work-coach Sofie

Sofie Broekaert, We go to work-coach : "Het is zo dat wij samen met het behandelend team in het UZ ook gaan kijken of patienten recht hebben op de ondersteuningspremie waarbij de werkgever ieamand in diens kan nemen waar een rendementsverlies is, die bijvoorbeeld geen zwaar werk meer aankan en daar krijgen zij dan die premie voor".

Groot probleem in Vlaanderen

Elias is niet alleen in Vlaanderen. Er zijn flink wat mensen die na een ziekte of revalidatie de weg naar een job niet meer vinden. En dat kost de Vlaamse overheid veel geld. “We go to work” is nu alleen actief in het revalidatiecentrum, maar het is de bedoeling om het project uit te rollen binnen andere afdelingen van het UZ Gent.

Hilde Crevits (CD&V), Vlaams minister van Werk: “Ik ben zeer blij om te horen dat de discipline er niet toe doet. Alle artsen werken mee en die kunnen terecht bij een team dat enerzijds het medische en anderzijds het werkelement opvolg en dat vind ik zo sterk, dat iedereen recht heeft op begeleiding want je mag geen onderscheid maken tussen iemand met een fysieke beperking, iemand die kanker heeft of iemand met een blijvend rugletsel, iedereen krijgt dezelfde kansen in de zoektocht naar werk.