vrijdag 1 maart
9°C
109 km

Minister Ben Weyts op bezoek in Merelbeke

1 september en al meteen hoog bezoek in de Daltonschool in Merelbeke. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA)  kwam er langs en bracht de door de overheid beloofde laptops mee. Naast het terugschroeven van de coronamaatregels, is het dit schooljaar vooral de bedoeling dat alle scholen een grote sprong voorwaarts maken in de digitale wereld.

Dat minister Weyts uitgerekend de Daltonschool in Merelbeke uitkoos, is niet toevallig. "De minister had gehoord dat wij hier in deze school toch wel wat voorsprong hadden rond de digitalisering binnen het onderwijs", zegt directeur Stephan Brynaert. "Vandaar dat de vraag van het kabinet zelf gekomen is, of het mogelijk was om deze innovatieve school te vereren met een bezoek op 1 september.   

Discussie over laptops
Rond de gratis computers op school is er de voorbije dagen heel wat te doen geweest. Ouders zouden toch een rekening van 500 euro gepresenteerd krijgen.
"In de meeste scholen moeten de ouders niks betalen of een kleine bijdrage leveren", zegt minister Weyts. "Maar er zijn ook uitzonderingen waar ze een stevige vergoeding vragen. Men heeft daar dan wel zijn redenen voor, bijvoorbeeld dat men daar nog een zwaarder toestel aanschaft." In de Daltonschool was dat alleszins niet het geval.

'Normale' schoolstart
Van de Daltonschool ging het 's middags naar de Tectura school een paar straten verder in Merelbeke, waar de minister zichtbaar genoot van de min of meer normale start van het schooljaar. "Ik heb ook in de clinch gelegen met verschillende experts met virologen over de mondmaskerplicht op school", vervolgt Weyts. "Daar ben ik fel tegen ingegaan. Dat zou zo demotiverend zijn, vooral die jongeren die zich laten vaccineren hebben. Vandaar de felle discussie, maar ik ben blij dat we daar toch zijn uitgeraakt."